쫄깃쫄깃하다 (A) - być ciągliwym, niekruchym, elastycznym, „ciągnącym”, kleistym, rozciągliwym

Wymowa/발음

[쫄긷쫄기타다]

Zapis ideograficzny/한자

-

N이/가 쫄깃쫄깃하다 - N jest ciągnący

N- rzeczowniki nieżywotne (związany z jedzeniem)

o jedzeniu: przymiotnik, który nazywa teksturę potraw lub ich składników (np. ciasteczka z mąki ryżowej, makaron z mąki ryżowej lub ziemniaczanej, suszone paski wołowiny, cukierki, żelki itp.): być ciągliwym, niekruchym, elastycznym, „ciągnącym”, kleistym, rozciągliwym

 

면이 쫄깃쫄깃하다 – makaron jest sprężysty, ciągnący

떡이 쫄깃쫄깃하다 – ciasteczka ryżowe są ciągliwe/ciągnące

쫄깃쫄깃한 육포 질 – suszone paski wołowiny, które długo i przyjemnie się żuje

 

클루스키 실롱스키에는 쫄깃쫄깃하고 맛있어요. – Kluski śląskie są „ciągnące”, więc są smaczne.

잘 말린 건포도는 쫄깃쫄깃하다.  – Rodzynki przyjemnie się żuje.

젤리는 색도 예쁘고 쫄깃쫄깃해서 모두가 좋아한다. – Galaretki maja ładne kolory i elastyczną konsystencję, więc wszyscy je lubią.

고기가 알맞게 익어서 쫄깃쫄깃해요.  – Mięso jest odpowiednio przyrządzone, więc ma sprężystą konsystencję.

쫄깃쫄깃 (ADV) – sprężyście, elastycznie

-ㅂ니다/습니다

-아요/어요

-았다/었다

-(으)면

-고

쫄깃쫄깃합니다

쫄깃쫄깃해요

쫄깃쫄깃했다/하였다

쫄깃쫄깃하면

쫄깃쫄깃하고

-(으)니까

-지만

-아서/어서

-(으)ㄹ

-은/ㄴ

쫄깃쫄깃하니까

쫄깃쫄깃하지만

쫄깃쫄깃해서/하여서

쫄깃쫄깃할

쫄깃쫄깃한