질다 (A) - 1. o ugotowanym ryżu, cieście itp.: być rozgotowanym, klejącym się, kleistym, lepkim, rzadkim 2. o ziemi, gruncie itp.: być grząskim, rozmiękłym

Wymowa/발음

[질다]

Zapis ideograficzny/한자

-

N이/가 질다 - N jest klejący się, kleisty, lepki, wodnisty, błotnisty

N – rzeczowniki nieżywotne

  1. o ugotowanym ryżu, cieście itp.: być rozgotowanym, klejącym się, kleistym, lepkim, rzadkim

밥이 질다 – ryż jest kleisty/rozgotowany

 

물을 많이 넣었더니 밀가루 반죽이 질어요. – Wlałem dużo wody i ciasto z mąki pszennej jest rzadkie.

반죽을 너무 질게 하지 마라. – Nie rób zbyt rzadkiego ciasta.

밥이 질어서 맛이 없어. - Ryż mi nie smakuje, bo jest rozgotowany.

 

  1. o ziemi, gruncie itp.: być grząskim, rozmiękłym

진 땅 – grząska/rozmiękła ziemia

 

땅이 질어서 농사 짓기가  힘들어요. – Grunt jest grząski, więc w polu ciężko się pracuje.

비가 와서 땅이 무척 질군요. – Spadł deszcz i zrobiło się grząsko.

-ㅂ니다/습니다

-아요/어요

-았다/었다

-(으)면

-고

집니다

질어요

질었다

질면

질고

-(으)니까

-지만

-아서/어서

-(으)ㄹ

-은/ㄴ

지니까

질지만

질어서

진 밥, 된 밥 가릴 처지가 아니다 -  być w sytuacji bez wyjścia, nie mieć wyboru, znaleźć się między młotem a kowadłem (dosł. „być w sytuacji wyboru między za bardzo rozgotowanym lub zbyt przesuszonym ryżem”)